עולם הכירורגיה האורתודונטית התפתח לאין שיעור בשנים האחרונות וכיום ניתן להתמודד עם חוסר שיניים על ידי ביצוע השתלות. התנאי לביצוע השתלה היא איכות וכמות מספקים של עצם. מתי שאין מספיק עצם יש צורך בהגדלת נפחו על ידי פרוצדורות כמו הרמת סינוס.
מהו הסינוס?
הסינוס הוא למעשה חלל אוויר סגור שמצוי בתוך רקמת העצם. חללי האוויר קיימים בעצמות הגולגולת והגדולים מביניהם הם שני הסינוסים המקסילריים הממוקמים מעל שורשי השיניים הטוחנות העליונות. לאחר עקירה מתחיל הליך של ספיגה באזור העצם בלסת ששימש לעיגונה ותהליך של הרחבת הסינוס במקביל. מצב זה מביא לכך שלא יהיה ניתן להשתיל שיניים.
הפתרון – הרמת סינוס
כדי לפתור את הבעיה של היעדר עצם, התפתחה פרוצדורה שבאמצעותה ניתן להשתיל תחליף עצם באזור התחתון של חלל הסינוס, תוך הגדלה של האיכות והכמות של העצם היכן שאין שיניים. כאשר הפרוצדורה בוצעה בהצלחה, סביר להניח שניתן יהיה ליצור יציבות שתל באזור המדובר.
השתלת סינוס פתוחה
ד"ר שי דורי מסביר כי ישנן שתי דרכים לבצע השתלת סינוס – הראשונה היא השתלת סינוס פתוחה, שמבוצעת על ידי פתיחת של חלון באחורי צד העצם של הלסת העליונה. זאת מתבצע בסמוך לסינוס כדי לקבל גישה לחלל. לאחר הפתיחה של החלון, מפרידים את ממברנת הסינוס מהעצם ודוחקים אותה.
בתוך הפער שנוצר בין החלון לממברנה, מחדירים חלקיקי עצם שעשויים לרוב מתחליף עצם בקר. לאחר מכן מכסים את החלון באמצעות ממברנה נספגת ותופרים את החניכיים למקומם. הדרך השנייה היא לעשות השתלת סינוס סגורה, שמבוצעת מכיוון השיניים ולא מצד הלסת.